zpět

Lopuch větší

 

Český název: Lopuch větší

Zkrácený název: LOPUCH

Latinsky: Arctium lappa

Slovensky: Lopúch väčší

Německy: e Grosse Klette

Anglicky: Great Burdock

Francouzsky: Bardane commune

Španělsky: Bardano

Rusky: Lopuch volosistyj

 

Lidově: kloboučí, babí kořen, bardana, bodlák, čumbrk, hožký lupen, choce, chytavky, lidumil, žebrácké knoflíky, vlci, nouze, makabule, lopuň, ježek, lopouch, ježíky, lepík, lepáček, lapa, kudláček, knoflíčí, žebrácké vši, lopucha

 

Čeleď: Hvězdicovité (Asteraceae)

 

Indikační skupina:

Diuretikum, roborans, antidiabetikum, dermatologikum, stomachikum, hepatikum, cholagogum, metabolikum, vulnearium.

 

Účinné látky:

Inulín, silice, minerální látky, bílkoviny, éterický olej, vitamín C, sliz, třísloviny, hořčiny, minerální soli.

Poznámky k účinným látkám: obsahuje polyacetylenové složky jako tridekadientetrain a tridecenpentain se silně fytoncidním a fungicidním působením. Inulínu až 45%.

 

Indikace:

-       podporuje látkovou výměnu

-       v dermatologii ekzémy, akné, hnisavé rány, špatně se hojící rány

-       mírně snižuje hladinu krevního cukru

-       upravuje zažívání a vyměšování, na žaludeční vředy

-       zlepšuje funkci jater, působí žlučopudně

-       je močopudný, v urologii, podporuje činnost ledvin a odstraňování zplodin z těla

-       podporuje růst vlasů, při vypadávání vlasů

-       celkové tonikum, využití v pediatrii, rekonvalescenci po operacích a těžkých chorobách, při jarní únavě

-       čerstvé listy na pohmožděniny, špatně se hojící rány

-       semeno na žaludeční potíže

 

Lékové formy:

Nálev - 1 KL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 2-4 x denně

Odvar - 1 KL na 1/4 l vody, 3 minuty vařit, 10 minut vyluhovat, 2-4 x denně

Odvar k zevnímu použití - 1 PL na 1/2 l vody, 5 minut vařit, 10 minut vyluhovat

Prášek z kořene - 1/2 KL 2-3 x denně

Semena - nedrcená, 4 x denně na špičku kulatého nože

Tinktura - 30-40 kapek na jednu dávku, i vícekrát denně

Olej - k zevnímu použití

 

Kontraindikace:

Nejsou známy.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Podáváme samostatně i ve směsích. V dermatologii zemědým, pýr, čekanka, pampeliška.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 1 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-4 x denně

 

Odvar:

Příprava: 1 KL zalijeme šálkem studené vody, necháme 3 minuty vařit a 10 minut vyluhovat.

Použití: 2-4 x denně

 

Prášek z kořene:

Příprava: suchý kořen pomeleme na prášek, prosijeme na sítku.

Použití:  1/2 KL 2-3 x denně

 

Semena:

Příprava a použití: sušená nedrcená semena užíváme přímo, 4x denně na špičku kulatého nože na žaludeční potíže.

 

Tinktura:

Příprava: čerstvý kořen pokrájíme na kousky, zalijeme lihem 65%, necháme za občasného protřepání 14 dní macerovat, přefiltrujeme.

Použití: vnitřně 30-40 kapek na jednu dávku, i vícekrát denně, zevně k potírání.

 

Olej:

Příprava: čerstvý podrcený kořen dáme do sklenice, zalijeme slunečnicovým nebo olivovým olejem, necháme na slunci 14 dní vyluhovat, přecedíme.

Použití: k zevnímu použití, při mazotoku a kožních afekcích.

 

Odvar na koupele a obklady:

Příprava: Polévkovou lžíci kořene lopuchu povaříme v půl litru vody 5 minut, přikryté necháme 10 minut vyluhovat.

Použití:  Při plísňovém onemocnění kůže, meziprstových mykózách na nohou. Utišuje bolest při spáleninách a urychluje hojení, omývání pomáhá při nadměrném pocení (hlavně v podpaží). Odvar použitý jako kloktadlo hojí i hnisavé záněty v krku.

 

Popovova léčba zastaralého ekzému:

Příprava a použití: vnitřně 4 x denně šálek odvaru z kořene. Zevně 5 PL kořene povaříme v 5-8 l vody, necháme vyluhovat do přijatelné teploty, přecedíme. Do odvaru namočíme prostěradlo, vyždímáme je a nemocného zabalíme tak, aby tělo bylo zabaleno od podpaží až ke kotníkům, ale i mezi nohama. Poté jej zabalíme do suchého prostěradla a necháme nejméně 45 minut ležet.

Takto postupujeme denně, dokud se na těle neobjeví jakoby osypky. Ty ovšem do 2-3 dnů zmizí, a tím je léčba ukončena. Obvykle trvá 3 týdny, ale léčbu vždy jednou týdně přerušujeme. Současně musíme aplikovat dietu bez živočišných bílkovin. Kůru můžeme i opakovat.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Použití ve směsích:

Čaj na zvýšení potence:

Příprava:  Lopuch kořen            1 díl

                    Pampeliška kořen    3 díly

                    Jeřáb plod                 2 díly

                    Puškvorec kořen      1 díl

                    Čekanka nať             1 díl

Jednu polévkovou lžíci směsi zalijeme 0.25l vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití:  Léčí přetížená játra a zvyšuje sexuální potenci.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Čaj proti kožní plísni:

Příprava: Lopuch kořen             10g

            Kokoška nať                     10g

                    Heřmánek květ         10g

                    Truskavec nať           10g

                    Řebříček nať             10g

                    Přeslička                   10g

                    Šalvěj list                    5g

1 lžičku směsi dáme do šálku vařící vody, vaříme 3 minuty a scedíme.

Použití: 3 šálky denně

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Historie:

Dle Plinia měl lopuch léčivou moc jen za zvláštních ceremonií: musí se totiž dobývat ze země bez železného nástroje a říkat přitom kouzelnou průpověď. Dioskorides má pro lopuch jméno „arkeion". Co se týče léčivých účinků, nebyl lopuch žádným sedativem, pouze se přikládal jako jitrocel nebo podběl na zanícené rány. Ale u Celsa je to lék proti hadímu uštknutí a tam se jmenuje „personata". Přípravek z jitrocele, řebříčku a lopuchu léčil však také rakovinu a užíval se s vínem. Užívání lopuchu na vzrůst vlasů začalo asi až později.

 

Legendy a mýty:

Na ochranu proti kouzlům se doporučovalo nosit kolem krku  náhrdelník se sušeným lopuchem.

 

Výskyt:

Roste v Evropě, Asii, Africe a Americe. U nás většinou u plotů, na okrajích cest, rumištích a zpustlých loukách.

 

Pěstování:

Obvykle se sbírá v přírodě, ale semena je možno sít přímo na místo do úrodné, hlinitopísčité půdy v přírodní zahrádce. V Japonsku se pěstuje jako zelenina.

 

Sběr, sušení:

Drogou je kořen - Radix bardanae (syn. Lappae), někdy semena - Fructus bardanae i listy Folium bardanae.

Kořen se získává z jednoletých, ještě nekvetoucích rostlin, a to na podzim prvního roku nebo na jaře druhého roku vegetace rostliny, ještě před rašením listů, maximálně na podzim druhého roku. Později už kořeny zdřevnatí a nejsou k potřebě. Za plnohodnotný platí kořen „jadrný", tzv. „mastný", na rozdíl od dřevnatého. Po očištění se doporučuje ponořit kořeny na 3 minuty do vařící vody, účinné látky se tím stabilizují a lépe se uchovají. Teprve potom se kořeny suší, obvykle zavěšené na nitích. Při sušení umělým teplem nesmí teplota přesáhnout 35°C. Správně usušená droga je křehká, na lomu bělavá s nasládle hořkou chutí. Při dobrém uložení vydrží i více let.

Semena se sbírají po úplném dozrání koncem léta, listy během celé vegetační doby.

 

Jiné použití:

Lopuchový kořen je droga tonizující a chránící organismus před nemocemi - posiluje imunitu. Je dobrým posilujícím prostředkem při jarní únavě, čistí krev.

Při kožních chorobách (i hnisavých), ekzémech, uhrovitosti, nežitech, a to jak zevně v koupelích a obkladech, tak i vnitřně v čistících čajích. V obkladech se dává na mokvavé vyrážky a špatně se hojící zhnisané rány - používá se buď odvar, nebo se na postižená místa přikládá čerstvý - drcený kořen či šťáva z něho.

Při plísňových nemocech kůže mezi prsty.

 

Pomáhá při kašli a zahlenění, upravuje špatné trávení, je dobrým podpůrným lékem při gastritidách a vředové chorobě. Je močopudný, potopudný a dezinfekční, pomáhá při potížích močových cest, kaméncích a písku, při dně. Moderní výzkumy prokázaly dobré výsledky při léčení cukrovky v počátečním stádiu.

Alkaloidy lopuchu zpomalují růst zhoubných nádorů.

 

Dříve se odvarem z řapíků lopuchu barvily vlasy na žluto.

 

Proti padání vlasů: 20 g usušeného, jemně nařezaného kořene krátce povaříme ve čtvrt litru vody. Vtíráme do pokožky.

 

Použití v kuchyni:

Mladé listy mají 350 mg vitamínu C na 100 g. Proto se používají hlavně na jaře jako součást vitamínové kůry.

Jako zelenina byl znám už ve staré Číně a Japonsku, kde si jej dodnes pro tento účel vyšlechťují a dělají si z kořenů nápoj podobný kávě.

V Polsku se vyrábí „succus" - sirup. Je to zahuštěná šťáva z čerstvého kořene. Používá se do čaje i do vody.

V Itálii a Francii upravují mladé výhonky jako chřest nebo je přidávají do zeleninových salátů. Lístky mají mírně natrpklou chuť, kořeny zase aromatickou a vnitřky lodyh, tzv. „morky", jakoby oříškovou. Rostliny ale musí být mladé, ty se dají jíst syrové.

V polévkách může být náhradou za mrkev a petržel, dříve se dával do polévek i místo brambor. Strouhaný se přidává do karbanátků, masitých sekaných a haší. Mohou se vařit, dusit s masem a cibulí nebo ve směsi zelenin.

 

Lopuchový chřest:

Mladé nedřevnaté řapíky nebo mladé čisté kořeny se uvaří v osolené vodě do měkka. Výhodné je upravit si je předem do svazečků, aby se lépe vyndaly a nepolámaly se. Ochutíme je jako chřest nebo je podáváme jako přílohu k masu.

 

Plněné lopuchové listy:

200 g mletého masa promícháme s šálkem vařené rýže, nakrájenou cibulí, kořením (lžička mletého zázvoru, trochu pepře, skořice a koriandru, 2 stroužky drceného česneku, lžička bazalky, lžíce petrželky) a lžící rajčatového protlaku. Osolíme a prohněteme.

8-12 mladých lopuchových listů krátce spaříme ve vroucí osolené vodě. Naplníme je nádivkou, svineme do balíčku. V kastrolu na másle zpěníme cibuli, přidáme oloupaná pokrájená 2 jablka a na to uložíme lopuchové balíčky. Podlijeme vývarem a dusíme pomalu 40 minut. Hotové pokapeme kysanou smetanou, přidáme vydušenou šťávu s jablky a podáváme s rýží.

 

Použití v magii:

Chrání před zlými silami a neštěstím. Malé kousky kořene se navlékaly na červenou nit a nosily kolem krku jako amulet z korálků.

 

zpět