zpět

Křen selský

 

Český název: Křen selský

Zkrácený název: KŘEN

Latinsky: Armoracia rusticana Gaertner

Slovensky: Chren dedinský

Německy: r Echter Meerrettich

Anglicky: Horse Radish

Francouzsky: Raifort

Španělsky: Rábano silvestre

Lidově: rafán, mořská ředkev, křín, křim, krémový kořen, chřen, chren, český ženšen

Čeleď: Brukvovité (Brassicaceae)

Indikační skupina:

Derivancium, antiseptikum, diuretikum, expektorans, metabolikum, digestivum, tonikum, antirevmatikum.

Účinné látky:

Fytoncidy, silice, vitamín C, sacharidy, enzymy, asparagin, glutamin, organické kyseliny, flavonoidy, sinigrin, myrozin, minerální látky.

Poznámky k účinným látkám: enzym myrozin, glykosid sinigrin.

Indikace:

-     zvyšuje vylučování trávicích enzymů

-     normalizuje střevní mikroflóru

-     povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, jater a slinivky

-     bakteriostatické účinky při zánětu mandlí, kataru hrtanu a průdušek, mírní dráždivý kašel, odhleňuje průdušky

-     zlepšuje látkovou výměnu

-     močopudný účinek

-     povzbuzuje celkově organismus, v rekonvalescenci, při sedavém způsobu života

-     zevně dráždivým účinkem působí reflexně na hlouběji uložené tkáně, zlepšuje jejich prokrvení a tím urychluje jejich hojení a regeneraci, při revmatismu, neuralgiích, svalových bolestech

Lékové formy:

Nálev - 2 KL na 1 l vody, 10 minut vyluhovat, 2 x denně

Čerstvě strouhaný - 1 - 4 PL denně, štiplavost zmírňuje přidání strouhaných jablek 1:1

Inhalace - 1 PL na 1 l vody, nechat přejít varem 10 minut a inhalovat.

Víno - 3 x denně 1 KL 3 dny, poté 3 x denně 1 PL po dobu nejméně 30 dní

Obklad - křenová placka - zevně, přiložit na 15-30 minut dle osobní snášenlivosti

Ocet - zevně na potírání bolavých míst

Sirup – 3 x denně 1 KL

Šťáva – 3 x denně 1 PL

Kontraindikace:

Kontraindikace u žaludečních a dvanácterníkových vředů, zevně u přecitlivělé pokožky.

Ve větších dávkách může dráždit sliznice a má nepříznivé dráždivé účinky na ledvinový parenchym. Při vnějším použití nejprve vyzkoušíme na menší ploše reakci, použijeme, pouze pokud nedojde k tvorbě puchýřů. Dlouhodobé vnitřní ani vnější podávání není vhodné.

Kombinace s ostatními bylinami:

Nemícháme do směsí s ostatními drogami.

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 2 KL zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: 2 x denně.

Čerstvě strouhaný:

Příprava: jemně nastrouháme cca 4 PL křenu, doplníme na celou PL strouhaným jablkem.

Použití: 1-4 PL denně.

Inhalace:

Příprava: 1 PL čerstvě strouhaného křenu zalijeme šálkem vody, necháme projít varem.

Použití: inhalujeme páry 8-10 minut při zahlenění, chřipce, nachlazení a rýmě.

Víno:

Příprava: do litrové láhve dáme do 1/5 nastrouhaný křen, zalijeme červeným vínem. Necháme 10 dní vyluhovat.

Použití: po 3 dny 1 KL 3 x denně, pak už 3 x denně 1 PL. Celá kůra má trvat alespoň 30 dní. K rozpuštění nebo vypuzení žlučníkových kaménků.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

Obklad - křenová placka:

Příprava:  Kořen křenu nastrouháme (3 díly), smícháme s moukou (5 dílů) a trochou octa a vypracujeme těsto. Můžeme přidat i 1 díl sádla.

Použití: z těsta uděláme placku, kterou pak přes plátýnko (nikdy ne přímo na kůži) přiložíme na bolestivé místo. Necháme působit 15-30 minut, dle osobní snášenlivosti. Při delším použití by se na kůži mohl vytvořit zánět až puchýře.

Křenová placka dráždí nervová zakončení, zvyšuje prokrvení kůže i hlouběji položených tkání a tím podporuje hojení a regeneraci, mírní bolest. Používá se při ischiasu, revmatických a neuralgických potížích apod.

Křenová šťáva:

Příprava:  Očištěný kořen pokrájíme na kolečka nebo nastrouháme, zasypeme cukrem a vytvořenou šťávu používáme jako léčivý sirup.

Použití: 3 x denně 1 KL při kašli, chrapotu a jarní únavě.

Křenový sirup

Příprava: očištěný kořen smícháme s medem v poměru 1:1.

Použití: 3 x denně 1 KL při chřipce, kašli, nachlazení, rýmě, jako tonikum.

Proti chrapotu:

Příprava:  Smícháme lžičku strouhaného křenu, lžičku medu a 1 žloutek.

Použití:  Při chrapotu po malých lžičkách každou hodinu. Také proti kašli a nachlazení.

Použití ve směsích:

Čertův elixír sestry Damiány:

Příprava:  Křen                                      250g

                 Česnek                                   250g

                 Cibule                                      250g

                 Citrón bez slupek a jadérek  250g

Vše rozmixujeme. Převaříme 3 litry vody a necháme vychladnout. Rozmixovanou směs smícháme s vychladlou vodou a přidáme 500g medu. Nalijeme do pětilitrové sklenice, převážeme plátnem a necháme 24 hodin v chladu a temnu. Potom slijeme do menších skleniček (ne lahví, směs je hustá).

Použití: 3 x denně 1 kávovou lžičku, zapíjíme vodou nebo minerálkou

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

Historie:

Pochází z jihovýchodní Evropy, ale postupně zdomácněl po celém evropském kontinentu. Plinius tvrdí, že křen krotí pohlavní vášně a bystří rozum.Ve středověku se používal na podporu trávení.

Pro kulinářské účely se začal v Evropě využívat již od 12. století, koncem 16. stol. v Německu a Dánsku, kde začali připravovat křenovou omáčku k masu a rybám. V 17. stol. se uplatnil i v kuchyni Velké Británie.

Legendy a mýty:

Křen byl tradiční rostlinou používanou při vymýtání ďábla.

Výskyt:

Pochází z jihovýchodní Evropy, dnes roste po celé Evropě na březích řek a potoků a na vlhkých loukách. U nás se pěstuje na zahrádkách, především pro kulinářské účely. Často zplaňuje, v přírodě jej najdeme podél potoků, u cest a plotů, v příkopech.

Pěstování:

I když se často pěstuje jako vytrvalá bylina pro občasné použití, je invazivní a v podstatě nevyhubitelný, neboť z každého kousíčku zakopaného kořene vzejde nová rostlina. Je lepší pěstovat jej jako jednoletou a brzy na jaře zakopat 15cm dlouhých horních částí kořenů ve sponu cca 30cm do brázd úrodné půdy. Za sucha dobře zalévejte a koncem podzimu vykopejte všechny kořeny a uložte je do beden s vlhkým pískem.

Sběr, sušení:

Drogou je kořen - Radix armoraciae rusticanae.

Sbíráme na podzim, v září a říjnu, uchováváme v chladném sklepě v písku. Používá se čerstvý, nesuší se.

Jiné použití:

Křen brání kvašení a plesnivění, proto se na venkově balily potraviny do jeho velikých listů, aby vydržely dlouho čerstvé.

Použití v kuchyni:

K nakládání zeleniny (okurky, červená řepa, míchaná zelenina), čerstvě nastrouhaný k masům, uzeninám, minutkám, k ochucení hořčice, majonézy, lze přidat do tvarohových a vaječných pomazánek, k rybám, do omáček.

Jablečný křen:

3 větší strouhaná jablka, 3 lžíce strouhaného křenu, malý šálek masového vývaru, ocet, sůl, cukr podle chuti.

Mladé listy lze použít k ochucení salátů nebo vařit. Z kořenů se připravuje křenová omáčka.

Použití v magii:

Na kousky pokrájený se pohazoval po podlahách, schodech nebo na prahy dveří, protože čistil dům od zlomocných sil a odrážel zlá kouzla.

Strouhaný křen se přidával do kadidla ochrany a při vymítání ďábla. Házel se také za účelem ochrany do rituálních ohňů.

 

zpět