zpět

Kmín kořenný

 

Český název: Kmín kořenný

Zkrácený název: KMÍN

Latinsky: Carum carvi L.

Slovensky: Rasca lúčna

Německy: echter Kümmel

Anglicky: Caraway

Francouzsky: Cumin-des-prés

Španělsky: Alcaravea

Rusky: Tmin obyknovennyj

 

Lidově: šabrej, kumin

 

Čeleď: Mrkvovité (Daucaceae)

 

Indikační skupina:

Stomachikum, karminativum, antikonvulzivum, expektorans, anthelmintikum, derivancium, bakteriostatikum, spasmolytikum, korigens.

 

Účinné látky:

Silice, karvon, limonen, mastné oleje, bílkoviny, flavonoidy.

 

Indikace:

-       k povzbuzení činnosti žaludku a střev, odstraňuje nechutenství i nadměrnou plynatost

-       potlačuje křeče hladkého svalstva

-       bakteriostatický účinek

-       působení proti vnitřním parazitům

-       podporuje vykašlávání

-       zevně do prokrvujících mazání při revmatických a ischiatických bolestech

 

Lékové formy:

Nálev - 2 KL na 1/4 l vody, 10 minut vyluhovat, 2-3 x denně

Odvar - 2 KL na 1/4 l vody, 2 minuty vařit, 15 minut vyluhovat, aplikovat chladný, 1-2 x denně

Prášek – 3 x denně na špičku kulatého nože

Celé plody - žvýkáme, 3 x denně 1 g

 

Kontraindikace:

Vhodný i v těhotenství, kojení a v pediatrii. Čistá silice narušují činnost jater a ledvin.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Lze používat samostatně i do kombinací, jako karminativum fenykl, anýz.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava:  2 KL podrcených semen zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití:  2-3 x denně šálek.

 

Odvar:

Příprava: 2 KL podrcených semen přelijeme šálkem studené vody, 2 minuty vařit, 15 minut vyluhovat.

Použití: pijeme chladný odvar, 1-2 x denně šálek.

 

Prášek:

Příprava: drogu rozdrtíme nebo rozemeleme na prášek.

Použití:  3 x denně na špičku kulatého nože

 

Celé plody:

Příprava a použití: žvýkáme celé plody, v dávce cca 1g, 3 x denně.

 

Použití ve směsích:

Gastritida:

Příprava:  Anýz plod      10g

                    Kmín plod     10g

           Heřmánek květ     40g

           Meduňka nať        40g

1 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití: před každým jídlem šálek při zánětu žaludku.

Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla

 

Dyspepsie:

Příprava: Anýz plod              2 díly

                    Fenykl plod          3 díly

                    Kmín plod            1 díl

Semena podrtíme na mlýnku, 1,5 KL směsi přelijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití: 2-4 x denně po malých doušcích. Na rozpouštění hlenu při žaludečních a střevních potížích, při křečích v oblasti trávicího traktu, při průduškových zánětech.

Zdroj: P.Váňa: Rady bylináře Pavla

 

Čaj proti achylorhydrii:

Příprava:  Kmín plod                 20g

                    Puškvorec kořen     20g

                    Koriandr plod           20g

                    Andělika kořen        20g

                    Zeměžluč nať           20g

Smísíme a rozmělníme na prášek.

Použití: 3 x denně 1/2 lžičky před jídlem

Zdroj: J. Bodlák, Praktická Fytoterapie

 

Historie:

Objeven byl i ve starých egyptských hrobkách a na místech odpočinku karavan podél hedvábné cesty v Číně.

Zatímco dnes pod pojmem kmín rozumíme semena kmínu kořenného, v antice se toto jméno vztahovalo na příbuzný šabrej kmínovitý (kmín křížový), který antičtí lékaři používali jako prostředek proti krvácení z nosu, potížích v nadbřišku a dechových potížích.

Ve středověkých textech není vždy rozlišováno, o který druh kmínu se jedná. V klášterním léčitelství byly hlavními oblastmi jeho použití pocit tlaku a plnosti, nadýmání, říhání, koliky a zvracení. Alsaský lékopis z 15. století doporučuje proti tloustnutí.

 

Legendy a mýty:

Kmín se přidával do rituální číše a do rituálního koláče při zasnoubení, aby pomohl zachovat snoubencům věrnost. Jejich prsteny se světily kmínovým olejem nebo kadidlem.

 

Výskyt:

Pochází z Přední Asie, roste v Evropě, západní a střední Asii. U nás roste divoce na loukách, pro farmaceutické účely se pěstuje, např. v Německu, Nizozemí, Polsku a Egyptě.

 

Pěstování:

Vyséváme přímo na stanoviště na jaře do 20. července, aby před zimou  vytvořil růžici, jinak neproběhne jarovizace a nevykvete,  nebo na podzim. Daří se mu skoro všude, kromě příliš teplých krajů s velkou vlhkostí. Malé rostlinky se protrhávají na vzdálenost 15 cm. Může se pěstovat v trsech nebo řádcích. Potřebuje hodně slunce.

 

Sběr, sušení:

Drogou je plod - Fructus carvi.

Sběr se provádí sežínáním zralých okolíků nebo vytrháváním celých rostlin, a to ve druhém roce rostliny. Suší se ve svazcích, zavěšené. Plody se po usušení oddrolují, čistí a dosoušejí. Při sušení umělým teplem nemá teplota přesáhnout 35°C. Správně upravený kmín výrazně kořenitě voní a má sladce větrovou chuť. Při uložení v suchu a v uzavřených nádobách vydrží i 3 roky.

 

Jiné použití:

Oblíbený pamlsek holubů.

 

Použití v magii:      

Kmín se často přidává do nápojů lásky, bránících nevěře. Semena se dávají do voltů a užívají v obřadech pro nalezení pravého partnera. Přidaná do koláčů a chleba, semena kmínu prý posilují žádostivost. Dejte pár do svatebního dortu, nebo je místo rýže házejte na ženicha a nevěstu.

Používá se k očistě rituálního prostoru nebo domu a přidává se do kadidla ochrany.

 

zpět