zpět

Jahodník obecný

 

Český název: Jahodník obecný

Zkrácený název: JAHODNÍK

Latinsky: Fragaria vesca L.

Slovensky: Jahoda obyčejná

Německy: e Walderdbeere

Anglicky: Wild Strawberry

Francouzsky: Fraisier des bois

Španělsky: Fresa, Fragaría

 

Lidově: zemnice, podzemek

 

Čeleď: Růžovité (Rosaceae)

 

Indikační skupina:

Diuretikum, urodesinficiens, hepatikum, cholagogum, obstipans, antidiarhoikum, metabolikum, venofarmakum, antisklerotikum,  antirevmatikum, dezinficiens, roborans, cytostatikum.

 

Účinné látky:

Vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C,  vitamín E, vitamín B1, vitamín B2, vitamín B6, vitamín PP, draslík, železo, pektiny, třísloviny, cukry, kyselina foliová, karoten, kobalt,  vápník, fosfor, mangan, kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina salicylová., flavonoidy,  kvercitrin, kvercetin,  cukry, glukóza, fruktóza, kyselina pantotenová, kyselina listová,  železo, bór, vanad, jód, kobalt, mangan, síra, měď, molybden, zinek.

Poznámky k účinným látkám: vitamín C (až 100mg na 100g), železo, pektiny, karoten  v plodech, třísloviny (list 5%, kořen až 10%), až 15% cukru, flavonoidy kvercitrin a kvercetin,  cukry - hlavně glukóza a fruktóza.

 

Použití:

-       močopudný účinek, působí na rozpadání močových konkrementů

-       při chorobách jater, reguluje tvorbu žluče

-       horečnatá onemocnění

-       při infekčních průjmech

-       zlepšuje metabolismus kyseliny močové, na „čištění krve", vyplavuje škodlivé látky z těla

-       zlepšuje stav cév, snižuje lámavost vlásečnic, preventivně na aterosklerózu a hypertenzi

-       podpůrný účinek při rakovině

-       plody při revmatismu, dně, regulují látkovou výměnu, zlepšují trávení a metabolismus

-       plody zabraňují oxidaci LDL cholesterolu (antioxydanty)

-       plody při chudokrevnosti, na posílení srdce i nervů

-       zevně koupele na hemeroidy, při zánětech v dutině ústní

 

indikace:

Listová droga je vhodná i pro dlouhodobé užívání. Plody jsou alergotropní, po požití vzniká  u disponovaných jedinců vyrážka. Nebezpečí alergie lze utlumit současným podáváním s mlékem.

 

Lékové formy:

Nálev - 1 KL na 1/4 l vody, 15 minut vyluhovat. 3 x denně.

Odvar - 2 KL na 1/4 l vody, 5 minut vařit, 15 minut vyluhovat. 3 x denně - při průjmu, jaterních a žlučníkových potížích, zevně k výplachům dutiny ústní, sedací koupele hemoroidy

Čerstvé plody - v době zralosti 1/2  - 1 kg denně proti revmatismu, jako metabolikum

Nálev z listů a kořenů - 1 KL na 1/4 l vody, 3 x denně, roborans a sedativum. Může barvit moč dočervena, není na závadu.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Je vhodný pro nejrůznější směsi.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 1 KL listové drogy zalijeme 1/4 l vroucí vody, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití: 3 x denně šálek v léčebné indikaci a jako tonikum, při fermentaci listů můžeme pít i místo běžného čaje dlouhodobě.

 

Odvar:

Příprava: 2 KL listů přelijeme 1/4 l vody, povaříme 5 minut, necháme 15 minut vyluhovat.

Použití: 3 x denně při průjmu, horečnatých onemocněních, žlučníkových a jaterních potížích, na pročištění krve. Zevně k výplachům a kloktání při zánětech v dutině ústní, sedací koupele při hemeroidech.

 

Posilující čaj:

Příprava:  Lžíci rozmělněné drogy zalijeme šálkem vroucí vody, necháme louhovat 2 hodiny.

Použití: Pijeme 3-4 x denně půl sklenice před jídlem. Má celkově posilující a povzbuzující účinek.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Použití ve směsích:

Čaj proti nachlazení, chřipce, angíně:

Příprava:  Jahodník list      25g

                    Lékořice kořen 25g

                    Ostružiník list    25g

Použití: 3 až 4 šálky denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Čaj proti ekzému:

Příprava:  Jahodník list                         10g

           Tymián nať                                    10g

                    Heřmánek lékařský květ     10g

                    Lípa květ                               10g

                    Levandule květ                    10g

                    Smetanka kořen s listem   10g

Použití: 3krát denně šálek čaje po jídle,

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Čaj proti zánětu žaludku:

Příprava:  Jahodník nať         30g

                    Andělika kořen     30g

Použití: 2 až 3 šálky denně

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Historie:

Od 14. století probíhaly ve Francii pokusy s jejich šlechtěním. V 17. století byl z Ameriky dovezen jahodník virginský (Fagaria Virginiina) a chilský (Fagaria chiloensis), které se začaly nejprve pěstovat v botanické zahradě ve Francii. V Holandsku byly tyto dva americké druhy zkříženy a vznikla  tak odrůda, ze které vycházejí dnešní kultivary, zahradní jahody.

Jahody byly známé už v Antice, jahodníkové listy používali k přípravě osvěžujícího nápoje. Již Hippokrates a Plinius se zmiňují o rozšíření jahodníku a jeho používání, ve starších dílech je to Saxonův soupis rostlin z 10. století.

 

Legendy a mýty:

Děti, které chodily do lesa na jahody, musely 3 první, které nalezly, obětovat dušičkám. Tento zvyk pochází z dob starověku, kdy se oběti přinášely lesním duchům.

 

Výskyt:

Rozšířen v Evropě a v Asii. U nás hojně na pasekách ve světlých lesích, na stráních, v příkopech od nížiny do horského pásma.

 

Pěstování:

Mladé šlahouny s dceřinými rostlinami zasadíme na jaře nebo na podzim, nebo na jaře vyséváme semena pod sklo (sejeme je na povrch a udržujeme ve vlhku - klíčení bývá pomalé a nestejnoměrné). Sázíme na slunci nebo do polostínu, do jakékoli půdy kromě jílu.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Folium fragariae, léčebně se využívají i plody.

Listy se sbírají šetrným uštipováním celých listů i s krátkým řapíkem, a to od období plného květu až do pozdního léta. Nejlepší drogu poskytuje sběr v květnu, kolem sedmé hodiny ranní. Suší se ve stínu, v dobře větrané místnosti, nebo také umělým teplem při teplotě do 45°C. Dobře usušená droga má tmavě zelenou barvu a trpce hořkou chuť. Při správném uložení vydrží i dva roky.

Plody se suší co nejrychleji, neboť při delším skladování nebo pomalém sušení hořknou. Jsou výbornou dietetickou složkou potravy při chudokrevnosti, nedostatku vitamínů, při poruchách výměny látkové, při skleróze a vysokém tlaku.

Listy pěstovaných vyšlechtěných odrůd nemají léčivý účinek, naopak plody můžeme používat v čerstvém stavu jak lesní, tak i zahradní.

 

Použití v kuchyni:

Čerstvé listy lze použít do salátů.

Lze použít jako náhradu pravého čaje, je velice chutný a naprosto neškodný. Chutnější čaj se připraví z fermentovaných listů. Čerstvé listy nejprve válečkem trochu porušíme, rozložíme je na čistou utěrku a pevně srolujeme jako závin. Necháme asi 2 dny mírně zapařit, pak rozbalíme a dosušíme. Listy dostanou tmavší barvu a čaj z nich ve velice chutný. Je vhodný i pro pacienty kteří nemohou pít pravý čaj pro jeho obsah alkaloidů. Výborná je kombinace s listy maliníku a ostružiníku.

 

Cibulačka s bylinkovými nočky:

4 větší cibule nakrájíme na kolečka, dozlatova opečeme na 3 lžících másla, zalijeme vývarem, přidáme koření (4 nová koření, 4 celé pepře, 1 bobkový list, sůl) a přivedeme k varu.

Nočky: rozkrájenou starší žemli přelijeme trochou horké polévky, přidáme lžičku másla a utřeme na kaši spolu s vejcem. Přidáme 5 lžic drobně usekaných bylinek (jahodníkové listy ve směsi s dalšími bylinkami), utřený stroužek česneku, špetku kari, sůl, promícháme. Zahustíme strouhankou. Vlhkou rukou tvarujeme malé nočky a zavaříme v polévce.

 

Použití v magii:

O letním slunovratu bylo zvykem pít jahodové víno pro snazší kontakt s nadpřirozenými bytostmi.

 

Veterinární použití:

Odvar z listů a plodů v poměru 1 váhový díl drogy nebo čerstvých rostlin ku 10 váhovým dílům vody, při průjmech a zánětlivých procesech žaludku a střev, ale také jako prevence hypovitaminózy. Vnější užití je při mokvajících a krvácejících poraněních na obklady.

 

Použití v kosmetice:

Kdo nemá přecitlivělou pokožku nebo alergii na jahody, může si připravit rozmixováním jahod a tvarohu s mlékem na hustou kaši regenerační pleťovou masku. Nanášíme na obličej, necháme působit 20 minut, poté smyjeme vlažnou vodou. Můžeme použít i zahradní jahody.

 

zpět