zpět

Česnek setý

 

Český název: Česnek setý

Zkrácený název: ČESNEK

Latinsky: Allium sativum L.

Slovensky: Cesnak kuchynský

Německy: r Knoblauch

Anglicky: Garlic

Francouzsky: Ail cultivé

Španělsky: Ajo comń

Rusky: Česnok

 

Čeleď: Liliovité (Liliaceae)

 

Indikační skupina:

Antibiotikum, antivirotikum, antimykotikum, bronchospasmolytikum, antiastmatikum, stomachikum, acidum, antidiarhoikum, obstipans, anthelmintikum, vazodilatans, kardiakum, hypotenzivum, hypolipidemikum, cholagogum, karminativum, antiflogistikum, antidiabetikum, antianemikum, afrodisiakum

 

Účinné látky:

Silice, síra, fytoncidy, vitamín A, vitamín C, vitamín D, vitamíny skupiny B, jód, alicin, flavonoidy, cukry.

Poznámky k účinným látkám:obsahuje též  látky podobné pohlavním hormonům,  až 0,4% alicinu, který se postupně mění a allicín, látku se silným antibakteriálním, antibiotickým a antimykotickým účinkem.

 

Indikace:

-       fytoncidní působení antibakteriální, antivirové a protiplísňové (ničí spolehlivě více než 500 kmenů zlatého stafylokoku ze známých 560-ti kmenů, působí na plíseň Candida albicans, salmonely, streptokoky) - na choroby z nachlazení

-       dýchací cesty - při léčbě plicních a průduškových zánětů, proti astmatu

-       podporuje zažívání, upravuje kyselost žaludku

-       ozdravuje střevní mikroflóru - léčí infekční průjmy

-       proti střevním parazitům

-       rozšiřuje cévy, preventivně proti srdečním chorobám

-       snižuje krevní tlak a prohlubuje práci srdečního svalu

-       brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn

-       snižuje krevní koncentraci cholesterolu a zvyšuje jeho vylučování, podstatně zvyšuje v krvi procento vysokonasycených lipoproteinů (HDL), neboli „dobrého" cholesterolu a snižuje „špatné", málo nasycené lipoproteiny (LDL)

-       působí žlučopudně

-       tlumí křečovité břišní bolesti, proti nadýmání

-       uklidňuje zánětlivá onemocnění slinivky

-       významně snižuje obsah cukru v krvi a naopak zvyšuje obsah inzulínu

-       snižuje nebezpečí onemocnění rakovinou, leukémií 

-       proti  chudokrevnosti

-       jako afrodisiakum, obsahuje látky s účinky mužských i ženských hormonů

 

Lékové formy:

Čerstvý česnek v mléce - denní dávka až 12 g, mléko poněkud neutralizuje jeho chuť a vůni

Česneková tinktura - 1/2 - 1,5 KL až 4 x denně

 

Kontraindikace:

Těhotné ženy, kojící matky, malé děti a lidé se vznětlivou a prchlivou povahou by se měli vyvarovat přílišného užívání česneku. Také lidé s onemocněním ledvin (obzvláště při zánětu ledvin) nesmí česnek užívat. Kontraindikován je i pro lidi trpící padoucnicí a návaly krve. Vždy je třeba postupovat při léčbě opatrně a začít menšími dávkami, větší náhlé dávky mohou vést k odtržení větší části sklerotických usazenin a tím i k následné embolii.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Trávicí obtíže - s proskurníkem nebo jinými slizovými drogami.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Při bolení krku:

Příprava a použití:  lehce upražit neoloupané stroužky česneku na suché pánvi, po změknutí oloupat a sníst.

 

Česneková tinktura:

Příprava: hlavičku česneku rozkrájíme nadrobno, zalijeme stejným hmotnostním množstvím alkoholu. Necháme 8 dní vyluhovat. Přefiltrujeme a 1 díl filtrátu smísíme se 2 díly cukerného roztoku (2 lžíce cukru na 1/4 l vody). Dobře protřepeme a uzavřeme do lahviček.

Použití: 3 x denně 1 KL.

Zdroj: J.Bodlák, F.Severa, B.Vančura: Příroda léči

 

Výluh proti chřipce:

Příprava: Na jemném struhadle nastrouháme (nebo rozdrtíme v drtiči) 2 hlavičky česneku a 2 citróny, z nichž odstraníme jadérka. Kašičku zalijeme litrem vroucí vody a necháme louhovat 3 dny na temném místě při pokojové teplotě. Výluh uložíme do ledničky.

Použití:  Užíváme denně polévkovou lžíci na lačno jako prevenci proti chřipce v době blížící se epidemie. Pokud chřipka již propukla, užíváme ještě lžíci šťávy z cibule s medem. Nos promýváme slanou teplou vodou.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Elixír mládí:

Příprava:  Rozemeleme 1/2 kg česneku a vymačkáme šťávu z 24 citrónů. Směs necháme louhovat ve sklenici převázané gázou 24 hodin. Před použitím musíme důkladně protřepat.

Použití:  Jednou denně vypijeme nalačno lžičku směsi rozmíchanou v půl sklenky vody. Používá se jako prostředek proti dušnosti, omlazuje krev a pomáhá zejména otylým lidem s opotřebovaným organizmem. Účinek se projeví už po 10 - 14 dnech - spadne z vás únava a budete dobře spát.

Recept pochází z Kavkazu, Kyjevské a Charkovské gubernie. Je asi 500 let starý a dědí se z generace na generaci.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktrorem

 

Směs na stenokardii doprovázenou dušností:

Příprava: 10 nastrouhaných hlaviček česneku smícháme se šťávou z 10 citrónů a litrem medu. Nádobu zakryjeme gázou a necháme v chladu asi týden louhovat.

Použití: Kávovou lžičku denně nalačno při stenokardii s dušností a angíně pektoris. Toto množství vystačí asi na 2 měsíce.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Česnekový olej:

Příprava: Hlavičku česneku rozdrtíme a zalijeme sklenicí slunečnicového nebo olivového oleje. Necháme odležet ve spodní části lednice.

Použití: 3x denně smícháme lžičku česnekového oleje s lžičkou čerstvě vymačkané citrónové šťávy, vždy 30 minut před jídlem. Užívá se 1-3 měsíce. Po měsíční přestávce se může kůra opakovat.

Odstraňuje křeče mozkových cév, srdeční stahy, je účinný proti skleróze. Rozšiřuje cévy.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Elixír života:

Příprava: 350 g očištěného česneku jemně rozetřeme a vložíme do hliněné nádoby. Přilijeme 200 g čistého lihu. Nádobu pevně uzavřeme a uložíme do temného a chladného místa na 10 dnů. Potom nálev přecedíme přes plátýnko a dobře vyždímáme. Necháme opět uležet 2-3 dny.

Použití: užíváme po kapkách s mlékem takto:

První den ke snídani jednu kapku, k obědu 2, k večeři 3.

Druhý den k snídani 4 kapky, k obědu 5, k večeři 6. Tak stále dál až do pátého dne, kdy k večeři 15 kapek. Pokaždé s mlékem, dávka mléka nesmí převýšit 50 g.

Šestý den k snídani 15 kapek, k obědu 14, k večeři 13 a postupně snižovat až do desátého dne, kdy k večeři jen jednu kapku. Jedenáctého dne k snídani 15 kapek, k obědu a k večeři po 25 kapkách až do úplného spotřebování.

Tato kůra zbavuje tělo přebytečných tuků, zahání srdeční choroby a vysoký krevní tlak, předchází bolestem hlavy a čistí zrak.

Zdroj: P. Valíček, B. Hlava: Rostliny proti únavě a stresu

 

Historie:

Česnek je prastará kulturní rostlina, jejíž kolébka byla v Orientu. Již u dávných Egypťanů byl posvátnou rostlinou. Na březích Nilu ho poznali Židé, znali ho Řekové i Římané. Cenili si ho Arabové i Karel Veliký.

Jako léčivo a profylaktický prostředek proti nemocem měl česnek znamenitou pověst u biblických národů a zejména v Egyptě, kde prý jej dávali dělníkům při stavbě pyramid, patrně pro zabránění epidemií.  Také římští vojáci jej „fasovali", prý aby byli bojovného ducha, ale spíše se v tom tajilo zase hygienické opatření.

 

Lékaři v antickém Římě popsali jedenašedesát nemocí, které česnek pomáhá léčit. Používali ho i ve starém Egyptě k překonávání tělesné slabosti, bolestí hlavy i léčení nádoru hltanu. Byl nalezen dokonce v hrobce faraóna Tutanchamona.

 

Legendy a mýty:

V Rudohoří se česnek světí v kostelech v den před svátkem sv. Tří králů spolu s cibulí. Pak se tyto plodiny přibijí na dveře, čímž se zabrání přístupu nemoci do domu. Česnek se také zavěšuje ve stájích, aby byl dobytek ochráněn před nákazami.

I u nás se dával česnek na Štědrý den psu, kohoutu i houseru, aby byli bojechtiví a nebáli se ani čerta.

 

Výskyt:

Pochází z Asie, přes Orient se rozšířil do Evropy. U nás se pěstuje jako zelenina.

 

Pěstování:

Stroužky zasadíme na podzim (od poloviny září do konce října)  5-10cm hluboko, do sponu 25x8 cm do dobré  půdy obohacené kompostem. Můžeme vysazovat i na jaře, v březnu a dubnu, dozrává však o něco později. Květní úbory ulamujeme, aby se cibulky nezeslabovaly. Během zimy či jara můžeme vypěstovat česnekové výhonky: stroužky česneku naskládáme na misku, pravidelně zaléváme a po několika týdnech sklízíme chutné výhonky plné vitamínů.

 

Sběr, sušení:

Drogou jsou cibulky - Bulbus alálii sativi. Sklízí se v létě, když odumřou listy (koncem července). Při pěkném počasí jej vytáhneme ze země a necháme několik dnů proschnout na záhoně. Dosoušíme v průvanu ve slabých vrstvách, nebo ve svazcích zavěšené. Zbaví se natě a pak se skladuje v chladnu a suchu, nejdéle 10 měsíců.

 

Použití v kuchyni:

Proti zápachu česneku z úst pomáhá jablko, žvýkání čerstvé petržele nebo rozkousání několika kávových zrnek. Ústa můžeme také vypláchnout vodou s příměsí máty peprné.

 

Pomazánka na topinky:

Smícháme nadrobno nasekaný česnek s nasekanou petrželovou natí, zakápneme olivovým olejem a necháme asi 12 hodin odležet. Používáme na topinky nebo chléb s máslem.

 

Použití v magii:

Doma chrání copy česneku před zlem, odrazují zloděje a odvracejí závist. A samozřejmě chrání česnek před upíry. Účinně požehnává novému domovu.

 

zpět