zpět

Brusinka obecná

 

Český název: Brusinka obecná

Zkrácený název: BRUSINKA

Latinsky: Rhodococcus vitis-idaea L.

Slovensky: Brusnica obyčejná

Německy: e Preisselbeere

Anglicky: Cowberry

Španělsky: Arándano rojo

Rusky: Brusnika obyknovennaja

 

Lidově: kyselinka, kyhanka, kyhančí, kalina, bruslinka, červená borůvka

 

Čeleď: Vřesovcovité (Ericaceae)

 

Indikační skupina:

Adstringens, obstipans, antidiarhoikum, antidiabetikum, urologikum,  dezinficiens, diuretikum

 

Účinné látky:

Organické kyseliny, arbutin, hydrochinon, kyselina gallová, kyselina ellagová, ericolin, třísloviny, flavonoidy, tanin, vaccinin, cholesterin.

Poznámky k účinným látkám: podobné účinné látky jako u medvědice léčivé.

Brusinkový květ obsahuje malé množství volného hydrochinonu.

 

Indikace:

-       močové dezinficiens

-       průjem

-       šťáva při nedostatku vitamínů, proti žízní při vysokých horečkách, proti průjmům a ke snižování vysokého krevního tlaku

 

Lékové formy:

Macerát - 1 - 3 PL na 1/2 l vody, 8 hodin vyluhovat, před použitím nechat projít několikasekundovým  varem, znovu vyluhovat do poklesu teploty.

Prášek z plodů - 3 x denně na špičku nože, po jídle. Neužívat déle než 2 měsíce najednou a 4 měsíce za celý rok.

 

Kontraindikace:

Nemá vedlejší ani nežádoucí účinky. Kontraindikací jsou závažnější poruchy jater, není vhodná pro dlouhodobé podávání.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Prášek z plodů:

Příprava: Plody se řádně přesuší a pak jemně pomelou.

Použití: 3x denně na špičku nože, po jídle. Mimořádný protizánětlivý účinek na močové cesty a střeva. Neužívat dlouhodobě - ne déle než 2 měsíce najednou a 4 měsíce za celý rok.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Výskyt:

Rozšířená v Evropě, Asii a Severní Americe. U nás se vyskytuje  poměrně hojně v sušších, hlavně borových lesích,  na rašelinách, vřesovištích, na kyselých humusových  půdách. Roste až do oblastí horského pásma.

 

Pěstování:

Ke zdárnému růstu a vývoji vyžaduje vysloveně kyselé prostředí na rašelinných a písčitých půdách. Na jednom stanovišti setrvává až 300 let.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Folium vitis-ideaei, sbíráme koncem léta a na podzim, nebo na jaře, kdy údajně obsahuje více účinných látek. Listy se sbírají otrháváním jednotlivých lístků (nikoli sdrháváním, protože se pak celá rostlina vytrhává ze země) v létě, nebo z plodných větévek na podzim i v časném předjaří.  Suší se ve stínu v tenké vrstvě a za dobrého větrání. Nejjistějších výsledků se však dosahuje sušením ve vytápěném prostoru nebo umělým teplem při teplotě do 40°C. Dobře usušená droga má tmavě zelenou barvu a svíravou chuť. Při dobrém uložení vydrží nejdéle 3 roky.

Brusinky (plody) se sbírají v plné zralosti od července do září a spotřebovávají se v čerstvém i konzervovaném stavu.

Květ sbíráme pouze ojediněle, v době květu. Sběr se nedoporučuje z ekologických důvodů.

Pro léčebné účely můžeme použít i list a plody klikvy žoraviny (Oxycoccus quadripetalus Gillib.).

 

Použití v kuchyni:

Kompot ke zvěřině - srnčímu, bažantu a koroptvím.

Brusinkový likér:

Zralé, očištěné brusinky naložíme do žitné. Necháme asi 1 měsíc vyluhovat na slunci. Poté slijeme, zbytek přefiltrujeme a podle chuti osladíme cukrem svařeným s trochou  vody. Naplníme do lahví a dobře uzavřeme.

 

Brusinkový kompot:

1 kg zralých, očištěných brusinek povaříme s 50 dkg cukru a kouskem celé skořice. Když pustí šťávu, vybereme je dírkovanou naběračkou do zavařovacích sklenic a šťávu znovu převaříme. Pěnu sebereme a ještě horkou čistou šťávu nalijeme na brusinky. Otočíme víčkem dolů, skladujeme na chladném tmavém místě.

 

Brusinkový džem:

1 kg opraných brusinek podlijeme sklenkou vody, přidáme 500 g medu nebo cukru, omytou pomerančovou kůru z čtvrtky pomeranče, kousek skořice a 3 hřebíčky a pomalu vaříme, až směs zhoustne.

 

Omáčka Cranberry:

250 g brusinek rozvaříme v 5 dl vody, přidáme 1 PL cukru, citrónovou kůru z 1 citrónu, 2 hřebíčky a 1 dl červeného vína. Svaříme do hustoty šlehačky a omáčku podáváme teplou nebo studenou k pečené drůbeži nebo ke zvěřině.

 

zpět