zpět

Borůvka černá

 

Český název: Borůvka černá

Zkrácený název: BORŮVKA

Latinsky: Vaccinium myrtillus L.

Slovensky: Brusnica čučoriedková

Německy: e Heidelbeere

Anglicky: Gilberty

Španělsky: Aránando negro

Rusky: Čjornika obyknovennaja

 

Lidově: černice, borovčí, barůvka, černá jahoda, žoráví, čičeretka, čičoretka, čičurátka, čučoretka, hafera, myrtová jahůdka, jeřábí rostlina, žáví, žavka, borůvčí

 

Čeleď: Vřesovcovité (Ericaceae)

 

Indikační skupina:

Adstringens, obstipans,  antidiarhoikum, dezinficiens, antidiabetikum, antiarthrikum, spasmolytikum, dezinficiens, bakteriostatikum, antimykotikum

 

Účinné látky:

Mangan, vitamín C, vitamín B1, vitamín B2, vitamín PP, karoteny, silice, pektiny, fenoly, katechiny, flavonoidy, antokyany, železo, chrom, nikl, měď, cukry, kyselina jablečná,  kyselina chininová, kyselina jantarová, kyselina mléčná.

Poznámky k účinným látkám: antokyany (účinné na  bakterie, především Escherichia coli, které jsou příčinou průjmu a proti stafylokokům), soli železa, chromu, niklu, mědi, asi 5-6% cukru.

 

Indikace:

Plod: - průjem

-       zánět dutiny ústní a hrtanu

-       chronický střevní katar

-       nespecifické enteritidy

-       regenerace oční sítnice, zejména tyčinek - zlepšují zrak, obzvláště vidění za šera, použití u šerosleposti a těžších forem krátkozrakosti

-       chrání cévy před kornatěním, zpevňují cévní stěny - prevence před srdečními chorobami a náhlými příhodami mozkovými

-       spasmolytický účinek při břišních kolikách

-       desinfekční účinek v trávicím traktu a močovém ústrojí

List:

-       podpůrný prostředek při snižování hladiny cukru v krvi

-       zevně obklady na plísňová onemocnění

 

 

Lékové formy:

Nálev z listů - 1 PL na 1/4 l vody, 15 minut vyluhovat. 3 x denně.

Nálev z plodů - 3 PL sušených rozmělněných plodů na 1/2 l studené vody, vařit 10 minut

Odvar z listů - 1 PL na 1/2 l vody, vařit jen 30 sekund, 10 minut vyluhovat, pít z termosky během dne.

Odvar na obklady - 1 PL listů na 1/4 l vody, vařit 10 minut, vyluhovat 10 minut. Na plísňová onemocnění.

Čerstvá šťáva  - po doušcích během celého dne. Uklidňuje zánět, ničí bakterie.

Sušené plody - přímo rozžvýkat a sníst, při průjmu každé 1/2 hodiny 1 KL.

 

Kontraindikace:

Kontraindikace nejsou známy, u sušených plodů může dojít ke zhoršení zácpy.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Plody pro individuální použití, list kombinujeme  - fazolové lusky, šalvěj, list ostružiníku, truskavec, lopuch.

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Odvar z plodů:

Příprava:  Lžíci sušených borůvek zalijeme dvěma sklenicemi vroucí vody a vaříme, dokud se polovina tekutiny neodpaří. Scedíme.

Použití: Čtvrt sklenice teplého nápoje 4x denně před jídlem pro posílení zraku, zejména nočního vidění. Zevně pro výplach dutiny ústní a hrdla při angíně a nachlazení.

Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Odvar z listů:

Příprava: Polévkovou lžíci zalijeme šálkem vroucí vody a vaříme 15 minut. Přecedíme.

Použití: Při léčení hnisajících ran, jizev a ekzémů, jako nálev do klystýru při hemoroidech, jako kloktadlo při angíně a nachlazení.

Zdroj: Jiří Cingroš: Sám sobě doktorem

 

Čerstvá šťáva:

Příprava: šťávu vylisujeme na odšťavovači.

Použití: podáváme samostatně nebo s vodou, působí při nachlazení, zánětu sliznice v ústech, k odstranění zápachu z úst, proti aftům, na potírání oparů.

Zdroj: J.Bodlák, F.Severa, B.Vančura: Příroda léčí

 

Odvar na zánět tlustého střeva:

Příprava: 60 g sušených plodů zalijeme 1 l studené vody, přikryté vaříme 5 minut na mírném plameni. Necháme vyluhovat 10 minut. Přefiltrujeme, plody vylisujeme, obojí smícháme a opět přefiltrujeme.

Použití: Pijeme po doušcích po celý den.

Zdroj: J. Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Alkoholický nápoj na krevní oběh:

Příprava: 100 g čerstvých, omytých borůvek naložíme do 0,7  l žitné 30 - 35 % (nebo podobného alkoholu), dobře uzavřeme, necháme 2 týdny vyluhovat. Pak přefiltrujeme a borůvky vymačkáme. Obě tekutiny smícháme a znovu přefiltrujeme papírovým filtrem.

Použití: 1 x denně odlivka před hlavním jídlem na poruchy prokrvování a krevního oběhu.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Použití ve směsích:

Proti průjmu:

Příprava a použití: každé 1/2 hodiny podáváme 1 KL sušených plodů a k tomu podle potřeby na špičku kulatého nože jemně práškovaného kořene mochny nátržníku. Zapíjíme nálevem z benediktu. Prášek a čaj podáváme 4-6 x denně, většínou 1 - 2 dny. Počet plodů postupně snižujeme až do úplné likvidace průjmu.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Čaj proti zánětu tlustého střeva:

Příprava:  Borůvka list                       20g

                    Máta peprná nať              20g

                    Mochna nátržník kořen    20g

                    Ořešák list                        20g

                    Heřmánek lékařský list    20g

                    Prha (Arnika) květ            20g

Nálev: 2 kávové lžičky na šálek vody.

Použití: Pijí se 2 až 3 šálky denně.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Čaj proti zánětu ledvin a ledvinových pánviček:

Příprava:  Borůvka list   10g

Přeslička nať                   10g

Čekanka nať                    10g

Třezalka nať                     10g

Máta peprná list               10g

Celík nať                           10g

Odvar: kávová lžička směsi na šálek vody, doba varu 3 minuty, vyluhování 15 minut.

Použití: 3 šálky denně tak, že půl šálku se vypije 15 minut před jídlem a zbývající polovina po jídle.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Historie:

Byly sbírány už v antice, sloužily i k barvení látek - získávala se z nich jakási neurčitá tmavá barva k barvení šatstva pro otroky.. Latinský název vaccinium vykládá Plinius od bacca = bobule, nikoliv od vacca = kráva, tedy tentokrát výjimečně přijatelný výklad.

 

Výskyt:

Rozšířená v Evropě, severní Asii a v Severní Americe. U nás hojná ve světlých lesích, obzvláště jehličnatých, na humózních, nepříliš suchých půdách od nížin do Alpského pásma.

 

Pěstování:

Na zahrádkách se pěstují především velkoplodé kulturní rostliny, jejichž listy se k léčivým účelům nevyužívají, ale můžeme pěstovat i „klasické" lesní borůvky. Vyžadují kyselé prostředí a humózní půdu. Před výsadbou upravíme půdu směsí rašeliny, lesní hrabanky a písku. Jsou náročnější na vláhu.

 

Sběr, sušení:

Drogou je list - Folium myrtilli a plod - Fructus myrtilli.

Listy se sbírají před rozkvětem rostliny, při pozdějším sběru jsou takřka neúčinné. Sbíráme starší tmavě zelené listy, protože čerstvé světle zelené neobsahují ještě všechny potřebné a účinné látky. Sdrhují se z  větévek v červnu, ale nesmí se přitom poškodit, protože by při sušení hnědly.  Suší se zpočátku na slunci, později ve stínu, případně umělým teplem do 45°C. Dobře usušená droga má svěží zelenou barvu, je bez vůně a má slabě svíravou chuť. Nemá se skladovat déle než 2 roky.

Plody se sbírají od července do září, dle zralosti. K léčebným účelům se výhradně suší. V prvé fázi se nechají na slunci zavadnout a pak se dosoušejí umělým teplem při teplotě od 45°C do 60°C. Při vyšší teplotě se připékají a při nízké naopak kysnou a plesnivějí. Dobře usušené borůvky jsou svrasklé, netřísní ruce a neslepují se v hrudky. Doba jejich použitelnosti je 2 roky.

 

Jiné použití:

Porosty borůvčí chrání lesní půdu před erozí a přispívají k tvorbě humusu.

 

Použití v kuchyni:

Borůvkový kompot:

Přebrané borůvky propláchneme v cedníku a necháme kapat. Mezitím svaříme 1/2 l vody a 15 kostek cukru, přidáme 1/2 l opraných borůvek a necháme několikrát vzkypět. Při okamžitém použití není třeba žádný konzervační přípravek. Podáváme dětem i dospělým při chronickém střevním kataru a jiných onemocněních provázených úpornými průjmy.

 

Borůvkové víno:

5 l borůvek dobře přebereme a opereme ve vodě, kterou pak opatrně slijeme, aby se odplavily všechny nečistoty. Borůvky nasypeme do zavařovací láhve nebo do demižónu. Mezi tím svaříme 1,5 kg cukru s trochou vody, až vznikne hustá tekutina, přidáme skořici a hřebíček a po vychladnutí nalijeme na borůvky. Uzavřeme a necháme 3 měsíc e stát. Potom prolisujeme na sítu, necháme ustát a stočíme do lahví.

 

Borůvková klevela:

1 kg borůvek podlijeme trochou vody a vaříme, až změknou. Pak postupně přidáme 250 g cukru a povaříme. Sejmeme z ohně a vmícháme 2 lžíce rumu. Plníme za horka do malých skleniček uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

 

Žahour - sladká omáčka na knedlíky:

500 g borůvek prosypeme 50 g cukru a dusíme podlité 2 dl vody se lžící másla. Když se rozvaří, zahustíme vrchovatou lžící strouhaného perníku a 2 dl sladké smetany, okořeníme citrónovou kůrou a skořicí. Podáváme s tvarohovými knedlíčky.

 

Veterinární použití:

Poraněné tlapky psů a koček, které někdy dlouhou dobu hnisají je dobré omývat nálevem z borůvkových listů. Telatům nebo prasatům se může při průjmu dávat asi 5 dkg borůvek 2 x denně po dobu 3 dnů.

 

zpět