zpět

Bedrník obecný

 

Český název: Bedrník obecný

Zkrácený název: BEDRNÍK

Latinsky: Pimpinella saxifraga L.

Slovensky: Bedrnovník lomikameňový

Německy: e kleine Bibernelle

Anglicky: Burnet saxifrage

Španělsky: Sanguisorba

Rusky: Bedrenec-kamnejomka

 

Lidově: bedřina, bederenček, bedernice, bedrmon, bedrní hlíza, třebníček, bibinela, bibrník, boží fousy, halič, jednorožec, jestřábí krev, ochvat, pimpernela, sladká zelina, bedrmor

 

Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

 

Indikační skupina:

Expektorans, sekretolytikum, urologikum, vulnearium, metabolikum, bronchospasmolytikum, stomachikum

 

Účinné látky:

Silice, eugenik, kumariny, umbelliferon, bergapten, pimpinellin, sitosterol, kyselina kávová, kyselina chinová, kyselina chlorogenová, třísloviny, hořčiny, draslík, vápník, pektiny, sliz, saponiny, tanin, cukry.

Poznámky k účinným látkám: kumarinové deriváty umbelliferon, bergapten, pimpinellin, sitosterol.

 

Indikace:

-       zmenšuje soudržnost ledvinových a močových kamenů, takže se začnou drolit a rozpadat.

-       detoxikační prostředek, zbavuje tělo usazenin

-       v dýchacích cestách zvyšuje sekreci sliznic, při bronchitidě,  tiší kašel a chrapot

-       při zánětu sliznice a zánětu průdušnice

-       podporuje trávení a tvorbu žaludečních šťáv

-       zevně hojivé účinky na lupénku, omrzliny, špatně se hojící rány

-       kloktadlo při onemocnění dutiny ústní a hrtanu.

 

Lékové formy:

Nálev - 1 KL drogy na šálek vroucí vody, vyluhovat 10 minut. 2-3 x denně.

Odvar - 1 KL do 1/4 l studené vody, vařit 1 minutu, 15 minut vyluhovat. Osladit medem. 3 x denně.

Tinktura - 20 - 25 kapek 4x denně

Macerát - 1 KL na sklenici vroucí vody, macerovat 8 hodin, zcedit, původní drogu znovu přelít sklenkou vroucí vody. Po 10 minutách scedit, oba výluhy spojit, osladit medem, pít z termosky během dne.

Prášek - 2-3 x denně na špičku kulatého nože

 

Kontraindikace:

Při předávkování může dojít k fotosenzibilitě. Nevhodný v těhotenství, při a po zánětu ledvin. Droga není vhodná pro lidi horkokrevné (cholerické), protože tento účinek posiluje.

 

Kombinace s ostatními bylinami:

Pro dýchací cesty podběl, tymián, divizna, islandský lišejník, petrklíč

 

Léčivé přípravky jednosložkové:

Nálev:

Příprava: 1 KL drogy přelijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 10 minut, přecedíme.

Použití: 2-3 x denně.

 

Odvar:

Příprava: 1 KL zalijeme  1/4 l studené vody, vaříme 1 minutu, necháme 15 minut vyluhovat. Osladíme medem.

Použití: Pijeme teplý 3 x denně.

 

Tinktura:

Příprava:20 g hrubě práškované drogy přelijeme 200 ml 45% lihu a macerujeme 14 dní v dobře uzavřené láhvi na slunci nebo v teple. Poté přecedíme, krogu vylisujeme a přefiltrujeme.

Použití: 20 - 25 kapek 4 x denně.

Zdroj: J.Bodlák, F.Severa, B.Vančura: Příroda léčí

 

Použití ve směsích:

Otoky vzniklé prochlazením:

Příprava:  Bedrník          2 díly

                    Oman            2 díly

                    Zázvor           1 díl

Připravíme jako nálev - 1 KL na šálek vody.

Použití: jako zahřívací směs pro léčbu otoků, vzniklých po prochlazení.

Zdroj: J.Janča, J.A.Zentrich: Herbář léčivých rostlin

 

Mistrův balzám:

Příprava:  Bedrník kořen                      30g

                    Všedobr horní kořen          25g

                    Ožanka kalamandra          15g

Směs přelijeme 200 ml alkoholu 40%, necháme vyluhovat 3 dny. Poté přidáme tolik medu, aby celková hmotnost byla 420 g. Byliny v balzámu ponecháme.

Použití: 2 x denně 1 KL balzámu propasírujeme přes sítko, sítko přelijeme převařenou vodou.  2 třítýdenní kůry v roce (nejlépe na jaře a na podzim). Pro celkovou podporu metabolismu, imunostimulační účinek.

Zdroj:  J.A.Zentrich:Byliny v prevenci

 

Prevence při prochladnutí:

Příprava:  Bedrník kořen          3 díly

                    Sléz nať                    2 díly

                    Lékořice kořen         1 díl

Připravíme jako nálev - 1 KL směsi na šálek vroucí vody. Sladíme medem.

Použití: Jako prevence nachlazení při promoknutí a prochladnutí.

Zdroj: J.A.Zentrich: Byliny v prevenci

 

Čaj proti ledvinovým a močovým kaménkům:

Příprava:  Průtržník nať           25g

                   Smetanka kořen    25g

                    Petržel kořen         25g

                    Bedrník plod          25g

                    Lékořice kořen      10g

Nálev: dvě polévkové lžíce směsi na litr vidy, doba vyluhování 30 minut.

Použití: čaj se popíjí nalačno, velmi pomalu celá dávka. Nárazová pitná kúra má trvat 2 až 3 dny.

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Čaj na mírný katar močového měchýře z podchlazení:

Příprava:  Bedrník kořen           25g

                   Medvědice list          25g

                    Libeček kořen         25g

                    Len setý semeno    25g

Použití: 1 až 2 šálky odvaru denně

Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III

 

Historie:

U Římanů patřil mezi pěstované léčivé byliny, protože platil za výborné kardiakum, vyznamenával se při ženských chorobách a pomáhal i mužům proti přílišné poluci a pro účinnější oplození. To mu zajistilo čestné jméno a dobrý odbyt.

Ve středověku se považoval za ochranný a účinný prostředek proti moru.

 

 

Výskyt:

Je rozšířen po celé Evropě a Přední Asii. U nás hojně na pastvinách a loukách, ve světlých lesích a křovinách, na mezích od nížiny až do horského pásma.

 

Pěstování:

Lze jej pěstovat na zahrádce i v truhlících za oknem. Vhodné místo je na skalce, vyžaduje slunné, suché stanoviště. Není náročný na půdu.

 

Sběr, sušení:

Drogou je kořen - Radix pimpinellae, sbíraný na jaře (březen, duben) nebo na podzim (září, říjen). Po očištění se suší podélně rozříznutý v tenkých vrstvách ve stínu. Umělým teplem sušíme do 40°C. Droga snadno vlhne a bývá napadána škůdci.

 

Použití v kuchyni:

Mladé lístky bedrníku jsou nasládle ostré a kořenité chuti, příchuť trochu po okurkách. Používáme pouze čerstvé mladé listy, jemně pokrájené. Přidávají se do „zelených" omáček, polévek a k salátům (i do hlávkového salátu). Můžeme přidat do majonézy, bylinkového másla, tvarohových pomazánek. Používá se v italské, francouzské, španělské, německé a anglické kuchyni. Kořen přidaný do piva zlepšuje jeho chuť.

 

Zelená omáčka Salsa verde:

Žloutky ze 3 vařených vajec třeme za postupného přidávání 1/8 l oleje, přidáme rozsekané bílky, ochutíme octem a solí, cukrem, pepřem. Nakonec vmícháme 6 lžic drobně pokrájených čerstvých bylinek - bedrník, estragon, kerblík, řeřicha, petrželka, šťovík, lístky fenyklu, pažitku, libeček).

 

Topinky se sýrem po velšsku:

Na slabém ohni zahřejeme šálek světlého piva se 3 lžícemi másla, lžící hořčice a nakrájenými bylinkami (2 lžíce bedrníku, 2 lžíce kopřiv, 1 lžíce listů pampelišky, 1 lžíce šťovíku). Když směs přichází k varu, přisypeme 400 g strouhaného sýra a na velmi slabém ohni rozpouštíme. Ochutíme solí, pepřem a worčestrovou omáčkou. Směs ihned nanášíme na teplou opečenou topinku.

 

zpět