zpět

Benedikt lékařský

Český název: Benedikt lékařský
Latinsky: Cnicus benedictus L.
Slovensky: Benedikt lekárský
Německy: s Benedikternkraut
Anglicky: Benedict Medical
Španělsky: Cardo bendito
Rusky: Бенедикт медицинский, Volčec kudrjavyj
Lidově: čubet, bodlák hořký, zaječí oko, kardobenedykt, knikus, krasovlásek, planý bodlák, přímětné koření, přímětník, akarno bodláček
Čeleď: Hvězdicovité (Asteraceae)

Indikační skupina
Stomachikum, amarum, cholagogum, choleretikum, cytostatikum,antibiotikum, antivirotikum, antirevmatikum, antianemikum, vulnearium, diuretikum, metabolikum.

Účinné látky
Třísloviny, silice, cnicin, benediktin, pryskyřice, flavonoidy, sliz, hořčík, vápník, draslík, tanin, vitamíny skupiny B, kyselina nikotinová, pryskyřice.

Poznámky k účinným látkám
Hořké glykosidy cnicin a benediktin.

Indikace Kontraindikace
Při manipulaci s drogou je nutno chránit ruce rukavicemi, ústa a nos rouškou a oči brýlemi, přímý styk působí nepříjemné bolestivé záněty, hlavně sliznic.
Při předávkování vyvolává nevolnost až dávení. Kontraindikací jsou choroby ledvin a těhotenství.
Denní dávka by neměla překročit 4-6 gramů.


Kombinace s ostatními bylinami
Především se siličnými drogami a dalšími metaboliky - pelyněk, zeměžluč, čekanka, islandský lišejník, vachta trojlistá.
Pro diuretický účinek - březový list, list černého rybízu, semeno petržele, kořen jehlice.



Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev - příprava
1 KL drogy přelijeme cca 200 ml vroucí vody, necháme 10 minut vyluhovat a přecedíme.

Použití
2-3x denně na lačno.


Odvar na látkovou výměnu
Příprava
1-1,5 PL drogy povaříme 5 minut v šálku vody, necháme 10 minut vyluhovat.

Použití
2-3x denně 1/4 až 1/2 šálku, před jídlem nebo mezi jídly na zlepšení látkové výměny.


Benediktové víno
Příprava
Celý kořen nebo práškovaný v textilním sáčku ponoříme do vína. Množství je dáno „silou" kořene a také zkušeností výrobce.

Použití
Regulace látkové výměny, proti vředům žaludku a střev, na uklidnění.


Použití ve směsích
Čaj proti depresivním stavům
Benedikt nať 50 g, Meduňka 50 g.
Jednu čajovou lžičku směsi přelijeme šálkem vařící vody, 5 minut louhujeme a scedíme.

Použití
3 šálky denně
Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III.


Čaj proti pásovému oparu
Příprava
Benedikt nať 40g
Zeměžluč nať 10g
Šalvěj list 10g
Skořice kůra 10g
Polévkovou lžíci směsi přelijeme šálkem studené vody, přivedeme k varu a 5 minut povaříme, poté scedíme.

Použití
2x denně
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Čaj proti chřipce
Příprava
Benedikt nať 20g
Zeměžluč nať 20g
Heřmánek květ 20g
Máta peprná list 20g
Lípa květ 20g
Bez černý květ 20g
1 čajovou lžičku směsi přelijeme šálkem vařící vody, 15 minut louhujeme a přecedíme.

Použití
3x denně šálek
Zdroj: J. Bodlák, Praktická fytoterapie


Historie
Již Dioscurides ve své Materia medica doporučuje benedikt na trávení a žaludeční problémy. V evropském lékařství byl využíván od 13. století.
Ve středověku byl používán jako jeden z nejvýznamnějších prostředků při prevenci proti moru.
Matthioli tuto rostlinu nazýval ostropes a doporučoval ji mimo jiné kojícím matkám a kojným, kterým se ztratilo mléko z prsou.



Výskyt
Pochází ze Středozemí.
V Evropě se poměrně hodně pěstuje. U nás je farmaceutický průmysl odkázán na polní kultury.
Pokud se vyskytuje u nás ve volné přírodě, pak jenom zplaněle na pustých místech a u cest v nejteplejších oblastech v nížině.



Pěstování
Rostlina se obvykle sbírá planá, lze ji však na jaře nebo na podzim vysévat plošně přímo na místo, nebo k přesazení do nakypřené úrodné půdy na slunce.
Benedikt má rád hlubokou výživnou půdu s dostatkem vápna a slunce.
Vysévá se v březnu až dubnu do řádků 30 až 50 cm. Štětinatá semena se dají vysévat pouze ručně.
Porost je nutno pečlivě okopávat nebo plečkovat, jinak ho plevel zadusí. Rovněž je důležitá dostatečná zálivka.



Sběr a sušení
Kvetoucí nať sbíráme v červnu a červenci na počátku květu za suchého počasí, jakmile dosáhne 30 cm výšky, 3x do roka.
Sbírá se horní polovina, bez silné spodní části stonku.
Nedokonale usušená droga snadno vlhne a plesniví.
Suší se v sušárně teplotou do 40 °C nebo v jednoduché vrstvě přirozených teplem při dobrém větrání.
Skladuje se v papírových nebo jutových pytlích.



Jiné použití
Je součástí bylinných směsí při výrobě hořkého likéru Benediktýnky.
V některých zemích se přidával spolu s chmelem i do piva a uplatňuje se i v potravinářství jako koření.



Použití v kuchyni
Benedikt můžeme jíst čerstvý jako příměs salátu nebo bylinkového másla. Kořeny lze vařit jako zeleninu, květy se někdy jí jako artyčoky.


Použití v magii
Je typickou rostlinou podzimní rovnodennosti.Benedikt je ochranná bylina, používaná v rituálních koupelích. Jejím prostřednictvím se také ruší prokletí.
Přináší duchovní, fyzické i materiální požehnání. Noste u sebe rostlinku benediktu pro radost, energii a ochranu.
Z mužů údajně dělá tato rostlina lepší milence.


zpět