zpět

Bedrník obecný

Český název: Bedrník obecný
Latinsky: Pimpinella saxifraga L.
Slovensky: Bedrnovník lomikameňový
Německy: e kleine Bibernelle
Anglicky: Burnet saxifrage
Španělsky: Sanguisorba
Rusky: Бедрицкий муниципальный
Lidově: bedřina, bederenček, bedernice, bedrmon, bedrní hlíza, třebníček, bibrník, jednorožec, jestřábí krev, ochvat, pimpernela, bedrmor
Čeleď: Miříkovité (Apiaceae)

Indikační skupina
expektorans, sekretolytikum, urologikum, vulnearium,metabolikum, bronchospasmolytikum, stomachikum

Účinné látky
Silice, eugenik, kumariny, umbelliferon, bergapten,
pimpinellin, sitosterol, kyselina kávová, kyselina chinová,
kyselina chlorogenová, třísloviny, hořčiny, draslík, vápník,
pektiny, sliz, saponiny, tanin, cukry.


Poznámky k účinným látkám
Kumarinové deriváty umbelliferon, bergapten, pimpinellin, sitosterol.

Indikace Kontraindikace
Při předávkování může dojít k fotosenzibilitě. Nevhodný v těhotenství, při a po zánětu ledvin.
Droga není vhodná pro lidi horkokrevné (cholerické), protože tento účinek posiluje.



Kombinace s ostatními bylinami.
Pro dýchací cesty podběl, tymián, divizna, islandský lišejník, petrklíč.


Léčivé přípravky jednosložkové
Nálev
1 KL drogy přelijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 10 minut, přecedíme.

Použití
2-3x denně.


Odvar
1 KL zalijeme 1/4 l studené vody, vaříme 1 minutu, necháme 15 minut vyluhovat.
Osladíme medem.


Použití
Pijeme teplý 3x denně.


Tinktura
20 g hrubě práškované drogy přelijeme 200 ml 45% lihu a macerujeme 14 dní v dobře uzavřené láhvi na slunci nebo v teple.
Poté přecedíme, drogu vylisujeme a přefiltrujeme.


Použití
20 - 25 kapek 4x denně.
Zdroj: J. Bodlák, F. Severa, B. Vančura: Příroda léčí


Použití ve směsích
Otoky vzniklé prochlazením
Příprava
Bedrník 2 díly
Oman 1 díl
Zázvor 1 díl
Připravíme jako nálev - 1 KL na šálek vody.

Použití
2-3x denně.
Zdroj: J. Janča, J. A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin


Mistrův balzám
Příprava
Bedrník kořen 30g
Všedobr horní kořen 25g
Ožanka kalamandra 15g
Směs přelijeme 200 ml 40% alkoholu, necháme vyluhovat 3 dny. Poté přidáme tolik medu, aby celková hmotnost byla 420 g.
Byliny v balzámu ponecháme.


Použití
2x denně 1 KL balzámu propasírujeme přes sítko, přelijeme převařenou vodou.
Dvě třítýdenní kůry v roce (nejlépe na jaře a na podzim).
Pro celkovou podporu metabolismu, imunostimulační účinek.

Zdroj: J. A. Zentrich: Byliny v prevenci, prevence při prochladnutí


Nálev na nachlazení jako prevence nachlazení při promoknutí a prochladnutí
Příprava
Bedrník kořen 3 díly
Sléz nať 2 díly
Lékořice kořen 1 díl
Použití
Připravíme jako nálev - 1 KL směsi na šálek vroucí vody. Sladíme medem.
Zdroj: J. A. Zentrich: Byliny v prevenci


Čaj na mírný katar močového měchýře z podchlazení
Příprava
Bedrník kořen 25g
Medvědice list 25g
Libeček kořen 25g
Len setý semeno 25g
Použití
1 až 2 šálky odvaru denně.


Historie
U Římanů bedrník patřil mezi pěstované léčivé byliny.
Platil za výborné kardiakum, vyznamenával se při ženských chorobách a pomáhal i mužům proti přílišné poluci a pro účinnější oplození.
To mu zajistilo čestné jméno a dobrý odbyt.
Ve středověku se považoval za ochranný a účinný prostředek proti moru.



Výskyt
Je rozšířen po celé Evropě a Přední Asii.
U nás je hojný na pastvinách a loukách, ve světlých lesích a křovinách, na mezích od nížiny až do horského pásma.



Pěstování
Lze jej pěstovat na zahrádce i v truhlících za oknem.
Vhodné místo je na skalce, vyžaduje slunné, suché stanoviště. Není náročný na půdu.



Sběr a sušení
Drogou je kořen - Radix pimpinellae, sbíraný na jaře (březen, duben) nebo na podzim (září, říjen).
Po očištění se suší podélně rozříznutý v tenkých vrstvách ve stínu.
Umělým teplem sušíme do 40 °C. Droga snadno vlhne a bývá napadána škůdci.



Použití v kuchyni
Mladé lístky bedrníku jsou nasládle ostré a kořenité chuti, příchuť trochu po okurkách.
Používáme pouze čerstvé mladé listy, jemně pokrájené. Přidávají se do „zelených" omáček, polévek a k salátům (i do hlávkového salátu).
Můžeme přidat do majonézy, bylinkového másla, tvarohových pomazánek.
Používá se v italské, francouzské, španělské, německé a anglické kuchyni. Kořen přidaný do piva zlepšuje jeho chuť.



Topinky se sýrem po velšsku
Na slabém ohni zahřejeme šálek světlého piva se 3 lžícemi másla, lžící hořčice a nakrájenými bylinkami (2 lžíce bedrníku, 2 lžíce kopřiv, 1 lžíce listů pampelišky, 1 lžíce šťovíku).
Když směs přichází k varu, přisypeme 400 g strouhaného sýra a na velmi slabém ohni rozpouštíme.
Ochutíme solí, pepřem a worčestrovou omáčkou. Směs ihned nanášíme na teplou opečenou topinku.


zpět